Mureat ja helpot piparit
(Parhaat minun makuuni, alkuperäisen ohjeen olen saanut Saijalta vuosia sitten, mutta se on muuntunut vähän matkan varrella.)
250 g huoneenlämpöistä voita
2,5 dl sokeria
1,5 dl siirappia
1 dl kermaa löysäksi vaahdoksi vispattuna
3 tl kanelia
3 tl kardemummaa
2 tl inkivääriä
0,5 tl huhmareessa hienoksi jauhettua mustapippuria
n. 8,5 dl vehnäjauhoja
2,5 tl soodaa
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää siirappi, kermavaahto ja mausteet, ja sekoita. Sekoita sooda jauhoihin ja lisää vajaa 8 dl jauhoseoksesta taikinapohjaan ja sekoita kädellä tai lusikalla tasaiseksi. Jos taikina on yhä tarttuvaista, lisää jauhoja, kunnes rakenne on sopivan kiinteä, mutta ei murumainen. Kokoa taikina keoksi kulhon pohjalle ja aseta jääkaappiin tekeytymään seuraavaan päivään asti. Kun rupeat leipomaan pipareita, anna taikinan ensin pehmentyä noin tunnin ajan huoneenlämmössä. Leivo piparit jauhotetulla alustalla ja paista 200-225 asteessa. Jos haluat koristella piparit kidesokerilla (ruskeakin kidesokeri näyttää kivalta), ripottele sokeria pipareiden päälle heti nostettuasi ne uunista. Anna myös pellin seistä hetki hellan päällä, jota pelti ja piparit pysyvät kuumina ja sokeri ehtii sulaa sopivasti niin, että kiteet tarttuvat piparien pintaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti