perjantaina, maaliskuuta 20, 2009

Ihan nurjaa

Törmäsin Lankakomeroon ja siellä helmikuiseen postaukseen, jossa ihmeteltiin erilaisia tapoja neuloa nurja silmukka. No tiesinhän minä, että anglosaksisissa maissa viuhdotaan sekä oikeaa että nurjaa kutoessa vallan kauheasti, mutta sitäpä en tiennyt, että Suomessakin nurjaa silmukkaa kudotaan "virallisesti" eri tavoilla. Lankakomeroon kommentoineista lähes puolet kutoi norjalaisella tavalla ja toinen puolisko mannermaisella (molemmat näytetään täällä), ja vain muutama jollakin muulla keinolla, kenties mannermaisen tyylin sovelluksella. Minulla ei ole aavistustakaan, olenko oppinut nurjan silmukan äidiltäni, tädiltäni, mummoltani vai koulussa, mutta norjalainen tapa se ei taatusti ole (tosin joskus teini-ikäisenä ihan itsekseni keksin vähän sitä muistuttavan tavan ja huvikseni silloin tällöin käytin sitäkin), mutta ei se ole tismalleen mannermainen eikä Käspaikan linkin opettama "suomalainenkaan". Onko minulle opetettu mannermainen tapa, josta olisin itse vetänyt mutkat suoriksi? Katsokaa itse, näyttääkö tämä ihan oudolta? En paina lankaa vasemman käden keskisormella enkä kieputtele sitä moninkertaisesti puikon ympäri enkä liikuttele edestakaisin puikon edessä tai takana.

Aika nopeastikin se sujuu eikä työtä kääntäessäkään tarvitse tehdä mitään ihmeellistä, lanka asettuu luontevasti oikealle puolelle työtä, joko eteen tai taakse.

Olisi hauska tietää tunnistaako kukaan muu tätä tapaa omakseen ja onko tämä mannermaisen nurjan sovellus vai mikä? Entä tietääkö joku, onko Suomessa "neulemurteita" eli kudotaanko (vai neulotaanko, nämä sanat ainakin ovat murretta: olen hämäläisen äidin ja pohjoissuomalaisen isän risteytys ja minä kudon) nurjia silmukoita eri puolilla Suomea eri tavoilla vai onko vaihtelu satunnaista? Tämä on nyt ihan heitto, mutta voisiko olla niin, että Pohjois-Suomessa kudotaan nurjaa norjalaisittain ja tapa olisi sieltä valunut alaspän, ja mannermainen tapa puolestaan olisi levinnyt etelästä pohjoiseen ja kenties idästä länteen? Mitenköhän nurja silmukka tehdään Ruotsissa?


10 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Mä neulon kanssa nurjat suunnilleen tuolla lailla, paljon nopeampaa!

Tiina kirjoitti...

Norjalaisen tavan äitini on minulle opettanut ja mitä ilmeisemmin myös opettajat ovat samaa tapaa käyttäneet (En muista riitoja koulussa olleen nurjan silmukan neulomisen suhteen).
Olen kotoisin Lapista.

Saksalaista tapaa tulee käytettyä ainoastaan silloin kun pitää neuloa 2 silmukkaa yhteen nurjalla silmukalla, tällöinkin käytän sitä vain kun olen neulonut alkuperäiset silmukat liian kireiksi.

Tuija kirjoitti...

Kiitokset kommenteista. Kiva tietää, että en ole ainoa "yksinkertaistettua mannermaalaista" tyyliä käyttävä, ja toisaalta mielenkiintoista, että löytyy joku pohjoisesta kotoisin oleva, joka tosiaan kutoo nurjat norjalaisittain. Lapista kotoisin oleva isänäitinikin kutoi, enpä vaan tullut sitä koskaan lapsena erityisesti tarkkailleeksi, mutta ainakin yhdeltä Lapin serkulta voisin hänen muistikuviaan kysellä.

Saija kirjoitti...

Minäkin teen nurjan suunnilleen noin kuin siukku, mutta pidän oikeaa puikkoa jotenkin erilailla, sormet etusormi koukussa. Enkä vedä lankaa suoraan puikolta vaan painan puikon alas oikean käden etusormella. Luulen. Mutta minäkään en muista, mistä tavan olen oppinut, luultavasti äidiltä.

Anonyymi kirjoitti...

Samalla tavalla kuin sä mä oon oppinu nurjat neulomaan. En kyllä osaa sanoa mistä. Neuletapaamisessa just viimeksi puhuttiin nurjien neulomisesta ja siellä muutama ihminen neuloi ilmeisesti norjalaisittain. Yritin kokeillakin sitä silloin, mutta tuntui kyllä kauhean hankalalta.

Anonyymi kirjoitti...

Heei! Samalla tavalla minäkin nurjan neulon, opin sen äidiltäni aikoinaan. Koulussa koettivat opettaa sitä hankalempaa nurjaa, ei uponnut.Oulun seudulta olen.

Anonyymi kirjoitti...

Mie neuloin kans nurjan juuri noin vielä vähän aikaa sitten. Nyt olen alkanut neulomaan samalla tavoin lanka työn edessä, mutta kiepautan etusormella sen langan puikolle. Mannermaisittain se kai tehdään samoin, mutta kiepautetaan keskisormella.

Alunperin olen oppinut sen norjalaisen tavan neuloa nurjia silmukoita. Koska mulla on ollut ongelmana nurjien kerrosten selvä löysyys verrattuna oikein neulottuihin kerroksiin, olen muuttanut nurjien silmukoiden neulomistavan tuohon lanka työn edessä neulomistapaan. Jostakin luin vuosia sitten vinkin, että sillä tavoin saa nurjat silmukat tiukemmiksi ja se on tosiaan toiminut. Onpa tuo nykyinen tapa selkeästi vähemmän vispaavampi tapa neuloa entä norjalainen tapa.

Anonyymi kirjoitti...

Juu, Pohjois-Suomesta olen siis minäkin kotoisin.

Tuija kirjoitti...

Se, että sisar tekee nurjan lähes samoin kuin minä, viittaa kai yhteiseen opettajaan, mutta olemme soveltaneet oppia vähän eri tavoilla. Tai toinen noudattaa saamaansa oppia ja toinen ei.

Valokki, kiinnostava kuulla, ja anonyymi ja Tess, kaksi rastia (kouluopetettuna ja alunperin) norjalaisten pohjoissuomalaisten ruutuun. Nurjien ja oikeiden kerrosten löysyydestä tai tiukkuudesta eri tavoilla ei itselläni ole empiirisiä vertailuja, mutta sen vain tiedän, että omasta käsialastani ei yleensä erota, mikä kerros on kudottu oikein ja mikä nurin.

Anonyymi kirjoitti...

Itä-Suomi liittyy kommentointiin. Minäkin neulon nurjan lähes noin kuin sinä. Tai ehkä kuin Saija: oikean käden peukku ja etusormi ovat lähekkäin. Minunkaan käsialastani ei erota kerroksia jälkikäteen. Opettajinani ovat olleet itä-suomalainen äiti ja erittäin ankara ja pelottava käsityönope (eipä onnistunut nitistämään neulomistani!) Riitta