Kuorokaverini käy maanantaisin käsityöpiirissä kirkkonummelaisen Kajan luona, ja minä pääsin hiljattain mukaan. Kaja on ollut kudonnan opettaja ja omistaa yli kymmenet kangaspuut, mutta hän tuntuu tekevän räväkällä asenteella monenlaisia käsitöitä. Kaja osaa myös harvinaisen tvåändsstickning-neuletekniikan, jonka hän kertoi oppineensa 1960-luvulla Taalainmaalla. Kuten monet varmasti tietävät, englanniksi tekniikkaa kutsutaan joko nimellä twined knitting tai two-end knitting, mutta suomalaista vakiintunutta nimitystä ei taida olla olemassakaan. Kaja tosin sanoi kuulleensa joskus nimityksen kierreneulonta, ja se voisikin olla ihan hyvä nimi.
Moni varmaan tietää jotakin tästä vanhasta tekniikasta, jonka perusidea on se, että neuletta kudotaan koko ajan kahdella langalla, jotka tulevat joko samasta kerästä (kerän ulko- ja sisäpuolelta) tai eri keriltä. Lankaa vaihdetaan joka silmukan jälkeen ja lankoja kierretään toistensa ympäri koko ajan samaan suuntaan. Neuleesta tulee sillä tavalla paksua ja tiivistä, mutta silti pehmeää ja tosi miellyttävän tuntuista vaikka lapasneuleeksi. Youtubesta löytyy joitakin videoita. Useimmissa kudotaan anglosaksiseen tyyliin, jolloin lankaa pidetään oikeassa kädessä ja se kiepsautetaan vasemman käden puikonpään ympäri. Samaan tapaan kudottiin kuulemma myös Taalainmaalla, mutta Kaja on soveltanut teknikaan meikäläiseksi, koska se on hänestä nopeampaa ja kätevämpää. Kaja sanoi, että mehän voimme tehdä täällä niin kuin haluamme, koska ei ole perinteitä eikä kukaan tule valittamaan, että teemme väärin. :)
Videoin Kajan kutomista, mutta jostain syystä videot eivät suostu latautumaan tänne blogiin. Harmi, sillä Kajan neulomista on hauska katsella ja jutusteluaan mukava kuunnella. Ensimmäisessä videossa hän näytti silmukanluontitavan, jolla neuleeseen syntyy nyörimäinen reuna, ja toisesta olisi nähnyt varsinaista kutomista. Tässä kuitenkin pari valokuvaa.
Kaja on kutonut yli tuhat lapasparia, ja hän on kirjannut ne kaikki kauniiseen muistikirjaan. Kaikki parit ovat uniikkeja, koska hän keksii lapasen yksityiskohdat vasta kutoessaan. Kaja on muuten kutonut myös tv:ssä. Kuten monet varmaan muistavat, Arne ja Carlos vierailivat viime joulun aikaan Suomessa. He esiintyivät myös ruotsinkielisessä Kirjakausi-ohjelmassa ja Kajahan siellä oli myös heidän kanssaan neulomassa. Myöhemmin Kaja oli lahjoittanut miekkosille myös kutomansa lapaset! Valitettavasti kyseistä Kirjakauden jaksoa ei löydy enää netistä, mutta tässä lohdukkeeksi yksi video miesten Suomen-vierailulta.
No nyt pitäisi vissiin ruveta harjoittelemaan. Periaatteessa osaan luoda silmukat, kutoa oikeaa ja nurjaa ja nurjia koristesilmukoitakin, tajuan miten lankoja kieputellaan ja joku käsitys minulla on myös yhdestä peukalokiilatyypistä ja kirjoneulonnastakin. Pitäisi siis kai vaan ottaa itseään niskasta ja aloittaa lapanen (hui). (Saanhan kipittää kysymään Kajalta neuvoa, saanhan...)
Onkohan kenelläkään teistä kokemusta tästä tekniikasta?
3 kommenttia:
Harjoittele ihmeessä, ja opeta meillekin! Tuollainen taito on liian arvokas unohdettavaksi.
Olen tekniikkaa käyttäen neulonut useamman lapasparin joskus teininä 80-luvulla ja hyviä niistä tuli! Neuloessa saa vähän väliä selvittää lankasotkuja (kun langat kiertää koko ajan samaan suuntaan siitä syntyy vähitellen sotku...), mutta muuten neulominen ei kovin paljon normaalista eroa. Muistaakseni kirjastosta löytyy hyvä kirja "Tvåändsstickat".
Mia: Jees, yritän harjoitella. :)
Anonyymi: Itse kutominen tuntuu minustakin ihan helpolta, mutta finesseissä, kuten peukalokiilan U-silmukoissa, näytti olevan erikoisuuksia. Tai ainakin erilaisia mahdollisuuksia. Minulla on tuo mainitsemasi kirja ja siitä selviää varmasti lisää. Ja Kaja tosiaan lupasi, että saan mennä lisäoppiinkin, jos haluan.
Lähetä kommentti