torstaina, joulukuuta 29, 2011

Naavahuivi


Lahjaneuleaikomuksia oli tänä vuonna joka lähtöön, mutta Saijan huivi sentään valmistui pakettiin käärittäväksi. Langat olin ostanut hyvissä ajoin jo syyskuussa, mutta vasta joulukuun puolivälin lähestyessä heräsin heiluttamaan puikkoja - miksen ikinä muista, että aika tiivistyy joulun lähestyessä! Ja sitten puikkoja heilutettiinkiin paitsi kotisohvalla, myös kuoron joulukonsertin kenraaliharkoissa ja eräällä automatkalla Lahteen ja takaisin. Onneksi tätä huivimallia on joutuisa ja mukava tehdä, ja kokemustakin jo löytyy.


Värit yritin valita paitsi Saijan makuun (toivottavasti natsasi), myös niin, että ne olisivat ikään kuin tasavahvat, jotta pitsin reunaan kudottava kontrastivärinen luirureuna istahtaisi kokonaisuuteen mukavasti. Makuja on tietysti monia, mutta minun silmääni nuo värit passaavat. Tätä tekstiä kirjoittaessani ja kuvia asetellessani väreistä tuli myös mieleen naava, jota vielä näkee puhtaiden seutujen raikkaissa metsissä.


Malli: Cladonia (Kristen Kapur) 
Lanka: Madelinetosh Tosh Merino Light, värit Grove ja Olivia (kumpaakin 100 g)
Puikot: Addin alumiinipyöröt 4,0 mm
Ravelryssä

18 kommenttia:

Tess kirjoitti...

Tosi nätti huivi ja ihastuttava väri!

helena kirjoitti...

Ihana huivi ja väritys, täsmälleen naavan sävyä :)

nienor kirjoitti...

Tosi ihana huivi niin väriltään kuin malliltaankin :)

Tuija kirjoitti...

Kiitokset teille!

AnniKainen kirjoitti...

No onpas kaunis huivi! Ja ihanat nuo naavametsä kuvat. Onkohan ne pohjosesta?

Tuija kirjoitti...

AnniKainen: Kiitos! Joo, naavakuvat ovat Posiolta Riisitunturilta. Viime kesänä siellä tallustelimme. Se on tosi hieno paikka.

AnniKainen kirjoitti...

Arvelinkin että kuvissa oli kesän valo. Riisitunturi? Voi miten jouluisen kuuloinen paikka :)

Tuija kirjoitti...

Heinäkuun valoa tosiaan. En tiedä, mistä Riisitunturi on saanut nimensä - kenties siitä, että se sopisi riisinviljelyyn, sillä siellä on paikoitellen todella kosteaa... ;-) No tuskin se semmoiseen liittyy, ehkä sana on ihan muuta tarkoittava johdos/jäänne jostain saamenkielisestä sanasta? En kyllä yhtään tiedä, mutta siellä on tosiaan monenlaista maastoa: matalaa metsää naavaisine käkkäräpuineen, hienot rinnesuoalueet (lettoa ja kirkkaita lampia, kämmekkäitäkin siellä kasvaa), karua kivikkoa ja huipulta hienot näkymät Kitkalle.

Saija kirjoitti...

Kiitos Tuijalle huivista! Se on sekä ihanan värinen että pehmeä. Se sopii myös hyvin Posiolta kesällä ostamiini lankoihin, joista sopivasti jouluna viimeistelin itselleni sukat.

Ja Riisitunturin nimen alkuperästä on kaksi teoriaa:
"1. Vanhoissa kartoissa nimi on muotoa ”Riistunturi”, mikä viittaa saamelais-peräiseen sanaan ”riis”, joka tarkoittaa heinää.
2. Toisen teorian mukaan nimi tulee liekokasveista, joiden itiöpölyä on käytetty riisitaudin hoitoon kansanlääkinnässä." (Lähde Luontoon.fi -sivusto)

Tuijs kirjoitti...

Ole hyvä, Saija :)

Minäkin kaivelin Riisitunturin nimeä kommenttini kirjoitettuani ja löysin saman lähteen. Ei ihmetytä saamelaisperäisyys, Posio-nimikin tulee saamen kielestä, samoin monet paikalliset sukunimet. Eikä ihmetytä mahdolliset merkityksetkän, heinää oli soisilla alueilla ja luulen, että näin liekoja metsäalueella.

mäykkymamma-Mia kirjoitti...

Ihana huivi, värit mitä parhaat minunkin makuun ja värien balanssi perfect. Mä olen vihreänä ("murrettuna" sellaisena;) kateudesta Saijalle, että hän sai tuollaisen huivin

hillanen kirjoitti...

Niin kovin kaunis! Tuo malli houkuttelee minua kovasti..

Tuija kirjoitti...

Mia: Kiitoksia ja terkkuja koirille!

hillanen: Siitä vaan kutomaan. Malli on tosiaan mukava tehdä ja kun valitsee sopivan ohuen langan, huivi on mukavan kevyt ja samalla lämmittävä. Kirjoitan tätä oma ruskeasävyinen huivi harteillani. :)

Mia kirjoitti...

Upea huivi ja hienot kuvat. Olen valinnut bloginne The Versatile Blogger -tunnustuksen saajaksi. Käykää lukemassa lisää blogistani http://lepopuikko.blogspot.com/2012/01/tunnustus-award.html

Tuija kirjoitti...

Lepopuikon Mia: Oih, suurkiitokset!

Tuija kirjoitti...

Ihana huivi edelleenkin ja värityskin aivan mahtava. Aiemmasta huivistasi innostuneena tein itselleni niitä kaksin kappalein ja olen saanut monta kehuvaa kommenttia niitä käyttäessäni. Varsinkin tuo reunus kiinnostaa kovin...
Eipä sitä itse tulisi löydettyä tämmöisiä ohjeita mutta kun näkee valmiin työn jollakin, niin heti alkaa tehdä mieli samanlaista. matkia... kiitos!

Tuija kirjoitti...

Tuija-kaima: Kiitos! Koska netin kautta pystyy helposti seuraamaan laajan neulojaporukan tuotoksia, niinhän tämä homma juuri menee, että itse kukin meistä saa vaikutteita ja innostuskohtauksia kokeilla muiden hyviksi ja kivoiksi havaitsemia malleja ja kenties varioidakin niitä. En koe sitä millään tavalla matkimisena muutenkaan, mutta en senkään takia, että kyllä jokainen käsin kudottu neule on kuitenkin erilainen, persoonallinen tuotos.

Teuvo kirjoitti...

Luulen, että Riisitunturi on risutunturi. Kuolan saamessa sana rise tarkoittaa varpua, vitsaa. Kuolassa on tuntureita, joissa myös käytetään etuliitteenä em. sanaa, kuten Ris-tsorr = koivikkokero, varpukero, Ris-jok = risukkojoki jne. Riisitunturin alla oleva Tolva voi tarkoittaa talvea. Kuolassa on Tolva-niminen entinen kylä, jonka nimi tarkoitti talvikylää.

Kuusamon-Posion seudulla on muitakin nimiä, joilla on yhteys kuolansaamen murteisiin, toki myös läntisempiin saamen murteisiin.