Näitä turkulaisia pikkujoulukuusia ihaillessamme ryhdyimme myös pohtimaan pikkujoulukuusiperinteen syntyä ja levinneisyyttä. Meidän mummolassamme Lahdessa perinnettä pidettiin yllä ja ensimmäisenä adventtina sisään kannettiin pieni pöytäkuusi, metsästä haettu tietenkin. Liekö sitten vain meitä lapsenlapsia varten, mutta näin jälkikäteen muistellen tuntuu siltä, että tapa oli heille luonteva ja ollut olemassa jo ennen meidän syntymäämme. En kuitenkaan muista, että esim. ystävieni kotona olisi ollut tällaista perinnettä.
Joulupuu on rakennettu - Suomalaisen joulukuusen tarina -kirja tiesi onneksi kertoa tästäkin perinteestä. Koko joulukuusiperinnehän on lähtöisin Saksasta, samoin pikkujoulukuusiperinne. Sieltä se kulkeutui Ruotsiin 1870-luvulla ja sitä kautta vähitellen Suomeen. Virkamiesperheissä tiedetään olleen ensimmäisen adventin aattona pikkujoulukuusia jo 1910-luvulla. Ne koristeltiin yleensä pelkin kynttilöin ja vietiin ulos heti ensimmäisen adventtisunnuntain jälkeen.
Turkulainen Gabriel Nicander on kuitenkin ollut vakuuttunut, että pikkujoulukuusi on keksitty Turussa ja tätä vaihtoehtoa mekin Tuijan kanssa pohdimme reissullamme. Nicander kirjoitti aiheesta v. 1922 ja väitti, että tuolloin Turussa yleinen pikkujoulukuusi olisi ollut muualla Suomessa ja Ruotsissa täysin tuntematon. Nicander ei tosin tuolloin tiennyt, että Ruotsista adventtikuusiperinne oli jo lähes hävinnyt ja vaihtunut adventtikynttilöiden polttamiseen. Varhaisimmat tiedot Suomen pikkujoulukuusista ovat kuitenkin Länsi-Suomesta, joten nähtävästi Turulla on ollut perinteen leviämisessä tärkeä rooli.
Kirja kertoo vielä, että adventtikuusi oli Etelä-Suomen kaupunkilaisperheissä melko yleinen ennen sotia ja tapa jatkui aina 1950-1960 -luvulle saakka.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti