maanantaina, syyskuuta 13, 2010

Syyshelmi


Tämä on niitä neuleita, joita varten sain kutoa sydämeni kyllyydestä. Itse ohje oli selkeä (kunhan pari kaaviojuttua selvitettiin), mutta minä olin alkuvalmisteluissa laiskahko eikä hamppulanka näköjään ole laiskan ihmisen lankaa, jos siitä haluaa tehdä muuta kuin tiskirättejä. Tein kyllä muodollisen koetilkun, jonka perusteella 3,0 mm:n puikoilla piti tulla sopivaa jälkeä. Eipä kuitenkaan tullut, joten kaarrokkeen jälkeen purin ja aloitin alusta 3,5 mm:n puikoilla. Tiheys oli ohjeen mukainen 16 s/10 cm ja sovittelin neuletta matkan varrella, ja vielä ennen pingotusta kaikki näytti hyvältä. Mutta mitä? Kastelun ja loputtoman kauan kestäneen pingotuksen jälkeen neule oli kutistunut leveyssuunnassa niin kapeaksi, että sain ihan tosissaan kiskoa, että sain neuleen reunat edestä yhteen. Ja mittaus todisti asian: tiheys oli tihentynyt 18 silmukkaan/10 cm. Hengittelyä, syvää kylkihengittelyä...Otti siis aika kovasti päähän, mutta koska halusin saada aikaan kivan Helmin kalliista langastani, purin hammasta ja tein jälleen koetilkun. Nelosen puikoilla tiheys oli 14 s/10 cm ja luonnonlakeja uhmaten lähdin kilkuttamaan. Onneksi sentään tajusin kiihkossani, että hamppulanka purkautuu helposti ja kestää kovempaakin käsittelyä, joten rupesin kutomaan uusinta versiota suoraan vanhasta. Ja muutamassa päivässähän se uusi tekele syntyi, kun pistelin menemään. Ainoa harmistuksen aihe oli langan pätkittäisyys, sillä viidestä kerästä neljässä oli ollut solmu. Tällä kertaa tein sitten myös pingotuksen ihan ylihuolelisesti mittanauhan kanssa, jotta ei siitä olisi kiinni. Ja hyvä, että tein, sillä kasteltuna neule oli taas kutistunut ja neule piti varta vasten venyttää siedettäviin mittoihin. Ja kuivuneen neuloksen tiheys oli muuttunut tutun kaavan mukaan 16 silmukkaan/10 cm. Mitä tästä opimme? Kutokaa te muut ennen työn aloittamista elämänne ISOIN koetilkku ja kastelkaa ja pingottakaa se kaikkien taiteen sääntöjen mukaan.


Nyt, kun pölyt ovat laskeutuneet ja olen jo ulkoiluttanut Helmiä ihmistenilmoillakin, täytyy sanoa, että this might be the beginning of a beautiful friendship. Helmi näyttää kivalta, sopii monenlaisiin asuihin ja se myös tuntuu tosi mukavalta. Tämä on todellinen pitoneule!

27 kommenttia:

ColibriDreams kirjoitti...

Ihana Helmi! Kannatti tosiaan kaikki purkaminen, tuo näyttää todella hyvältä.

Anneli kirjoitti...

Todella kaunis ja ihanan ajaton värikin.
Kyllä kannatti tehdä, vaikka ongelmia olikin :)

siina*k kirjoitti...

Oi kun se on kaunis!!

anpali kirjoitti...

Ja näyttää nätiltä!

Kaisa kirjoitti...

Kaunis neule!
Vaatii melkoista sisua, että malttaa purkaa valmiin neuleen ja neuloa sen samantien uudestaan. Veikkaisin että suurin osa neulojista (mukaanlukien minä) olisi valehdellut itselleen että liian pieni neule joko venyy tai tulee käytettyä...

Nasti kirjoitti...

Aika helmi, etten sanoisi :)

Elli ja Aura kirjoitti...

Kaunis!
Elli

junika kirjoitti...

Kylläpä on kaunis.

Jaana kirjoitti...

Kaunis! Jotenkin korumainen ja tuo harmaa näyttää hamppuisena pintana jotenkin ihanan ylelliseltä.

Tuija kirjoitti...

Ooh, onpas täällä vilskettä. :)

ColibriDreams: Raatamisesta suurin piirtein toipuneena voin minäkin sanoa, että kannatti. Kiitos!

Anneli: Tajusin koko ajan, että en voi syyttää kuin omaa kokemattomuuttani hamppulangan kanssa ja toisaalta omaa laiskuuttani. Se on ihan erilaista kamaa kuin muut langat, elää omaa elämäänsä. Väri taitaa olla juuri sama kuin ohjeessa, tosin lankoja tilatessani en tiennyt sitä, koska tilasin langat odottamaan jo ennen ohjeen ilmestymistä. Sävy ei ehkä ole ihan lempiharmaani, mutta toivon värin kulahtavan sopivasti käytössä ja pesuissa.

siina*k: Kiitos, kiitos!

anpali: Oispa vaan käytössä nätimpi malli poseeraamaan... :) Mutta kiitoksia.

Kaisa: Olen sellaista sorttia, että jätän harvoin mitään kesken (mitä nyt siivoaminen saattaa venähtää kiinnostavampien puuhien tiimellyksessä). Menen pää edellä kivien ja ryteikköjen läpi ja joskus se on kyllä ihan tyhmääkin. Tässä minua ajoi kiva ohje ja kallis lanka. Itsensä huijaaminenkaan ei onnistunut, kun peilikuva kertoi karua kieltään liian kaposesta neuleesta eikä neulos tosiaankaan venynyt riittävästi leveyssuunnassa. On tietysti mahdollista, että uusi kastelu ja pingotus olisi riittänyt, sekin putkahti toista versiota pingottaessa mieleen.

Nasti: Joo, joskus risukasaan paistaa, joskus sieltä löytyy helmi. :)

Elli: Kiitoksia!

Junika: Kiitos sinullekin!

Jaana: Olipas runollisesti sanottu - kaunis kiitos!

Tess kirjoitti...

Kerrassaan upea neule! Värikin on aivan ihana.

Hansu kirjoitti...

Kaunis neule! Hirveää sinnikkyyttä vaatii purkaminen ja uudestaan neulominen..En itse olisi siihen heti pystynyt..

kaisa kirjoitti...

Se on ihana! Haluan samanlaisen!

Tuija kirjoitti...

Tess: Kiitoksia, hyvän ohjeen ansiota. :)

Hansu: Jostain sitä apinanraivoa vaan löytyy... Kiitos!

Tuija kirjoitti...

kaisa: Eiku tekemään vaan! Mutta muista se iso ja perusteellinen koetilkku. :)

AnniKainen kirjoitti...

Voi luoja miten kaunis neule, siis aivan ihana! Eli kyllä kannatti vääntää, vai mitä?

Tuija kirjoitti...

AnniKainen: Kyllä kannatti, mutta ihan nolottaa, kun noin kehutaan. Kiitos!

Riikka kirjoitti...

Todella tyylikäs! Hienoa työtä! =)

Tuija kirjoitti...

Riikka: Kiitoksia!

Lammas kirjoitti...

Kylläpä on ihana, väriä myöten! Onneksi olit sinnikäs ja teit uudelleen.

Tuija kirjoitti...

Lammas: Sinnikäs sissi - kiitos!

helena kirjoitti...

Ihana! Pidän kovasti tuosta mallista, en ole sitä virlä tehnyt kun minua arveluttaa tuo kaula-aukon avaruus, minusta se näytti ohjeen kuvissa siltä, että pysyykö päällä vai eikö pysy. Ilmeisesti on kuitenkin käytössä ihan ok?

Tuija kirjoitti...

helena: Olen käyttänyt Helmiä ahkerasti ja se on pysynyt päällä hyvin, no problem. Meilailin Marin kanssa kaarrokkeen mallikerrasta ja neuleen mitoista kysyessäni Mari sanoi, että ohjeen kuvissa oleva koko on vähän mallin varsinaisia mittoja isompi, joten kuvan versio on aika väljä. Sen muuten olen tässä unohtanut kertoa, että kudoin sekä helman että hihat vähän pidemmiksi kuin suoraan ohjeen mukaan olisi tullut. Varsinkin hihat olisivat olleet ohjeen mukaan tehtyinä sangen lyhyet, mielestäni lyhyemmät kuin ohjeen kuvissa.

helena kirjoitti...

Kiitos vinkeistä Tuija! Ostin tänään messuilta langat tähän, vielä kun vois ostaa aikaa jostain... Olitkos se muuten sinä, joka olit Helmi päällä Kädentaitomessuilla tänään? Tajusin vasta kotimatkalla, että taisit olla. Olenko oikeassa?

Tuija kirjoitti...

Heh, olin tosiaan tänään messuilla Helmi päällä. Pähkäilin mm. mahdollisia Sylvi-lankoja Titityyn osastolla. Olisi ollut hauska jutella, mutta ehkä joskus taas osutaan samalle apajalle ja tunnistetaan toisemme neuletuntomerkeistä. :) Tsemppiä ja onnea Helmi-projektiin! Tee tosiaan se koetilkku ja eihän tiedä, vaikka hamppulanka käyttäytyisi sinun käsissäsi kiltimmin kuin minulla.

helena kirjoitti...

Hei vielä sen verran messuista, että kai sinäkin bongasit siletä se Lopia myyvän yrittäjän? Etkös niitä joskus kaipaillut :)

Tuija kirjoitti...

Joo, bongasin Lopi-kauppiaan ja sain käyntikortin ja jopa lankakartan ihan ikiomaksi. Silmäni taisivat hehkua Lopien äärellä sen verran hulluina. :)