maanantaina, elokuuta 24, 2009

Kilokaupalla virkattua


Kaikki lähti siitä, kun veimme kermanvalkoisen olkkarin mattomme pesulaan kuukautta ennen joulua 2007. Matto oli olevinaan suhteellisen laadukas villa-pellavanukkamatto, Suomessa valmistettu, ja pesuksi suositeltiin laakapesua vedellä. Kun saimme maton pesulasta tammikuussa 2008, se oli harmaaraidallinen ja kupruileva, ja lapussa sanottiin, että se oli pesty kuivapesuna koneessa. Siitä lähti käyntiin puoli vuotta kestänyt "neuvottelu" pesulan kanssa, joka päättyi Tekstiilihuoltoliiton ratkaisuun, että pesula on tehnyt virheen ja että heidän pitää korvata pilalle mennyt matto. Jonkin verran kävin sitten katsomassa uusia mattoja, mutta en löytänyt hinta-laatusuhteeltaan mieleistäni. Kalliin maton ostaminen lasten ja pesulan armoille tuntui hulluudelta, mutta en löytänyt kivaa ja edullistakaan. Niinpä päätin tehdä maton itse. Ensin meinasin lähteä niin alkutekijöistä, että leikkaisin kuteenkin itse esimerkiksi pellavakankaasta, mutta kuteen leikkaaminen jo pientä kokeilumattoa varten oli niin isotöistä, että hylkäsin sen vaihtoehdon. Kun löysin Kotkan-retkeltä eräästä käsityökaupasta Kauhavan kangasaitan Lilli-ontelokudetta ja kokeilin sitä lankatynnyrin virkkaamiseen, päätin että siitä se syntyy. Ja vuotta myöhemmin syntyikin: saanko esitellä!


Strategiset mitat ovat läpimitta 196 cm ja paino 8,6 kg. Materiaali on 100-prosenttista puuvillaa ja virkkasin kiinteitä silmukoita 10 mm:n virkkuukoukulla. On olemassa nyrkkisääntö, kuinka lisäykset tehdään litteää ympyrää varten, mutta en noudattanut niitä, sillä aikaisemman kokemukseni perusteella lisäyskohtiin syntyy tylsät "säteet", jos lisäys tehdään eri kerroksilla samassa kohdassa. Minä siis tein ympyrää täysin mutu-tuntumalla niin, että käytin merkkilankaa kerrosten rajakohdassa ja virkkasin ilman lisäyksiä, kunnes reuna rupesi nousemaan selvästi. Sitten tein lisäyskerroksen sovittelemalla lisäysten välin sellaiseksi, että matto palautuu tasoksi, mutta ei rupea lerputtamaan. Noin puolet matosta virkkasin istuen lattialla maton päällä ja pyörittäen mattoa aina välillä niin, jotta voin tuijottaa samalla tv:n suuntaan, sillä huvitusta kaivattiin, sen verran puuduttava homma tämä oli. Katsoin esimerkiksi Hayao Miyazakin Laputa, linna taivaalla -elokuvan ja tytär pyöritteli ohi kulkiessaan silmiään: äiti, miks sä katot lastenohjelmia? Miyazakin animaatiot eivät kolahda meidän pikkumurkkuun.

Tämän virkkaaminen kesti sen verran kauan, n. 1,5 kuukautta (en virkannut koko ajan hiki hatussa, vaan välillä oli taukoa mm. loman ja selkäkivun takia), että ehdin matkan varrella epäillä lopputulosta moneen kertaan. Lilliäkin piti ostaa kahteen otteeseen lisää, mutta nyt olen kyllä sangen tyytyväinen. Tykkään siitä, että matto on luonnonkuitua ja vielä kierrätettyä luonnonkuitua, ja tykkään maton luonnollisesta ulkonäöstä. Ainoa asia, joka pikkuisen kaihertaa, on maton peseminen... Kude suositellaan kastelemaan ennen käyttöä, koska se kutistuu 15 - 20 %, mutta teinköhän minä sitä? No en, tuntui niin hankalalta... Yritän siis varautua pikkuhiljaa siihen, että maton halkaisija kutistuu jonakin päivänä 40 cm (iiks). Tai elättelen toivoa, että eipäs kutistukaan. Kävi miten kävi, se on sen ajan murhe ja ihan oma vika.

31 kommenttia:

Tess kirjoitti...

Wau! On kyllä kivan näköinen :)

Mie olen joskus haaveillut tuosta hommasta hiukan pienemmässä mittakaavassa. Ikävä kyllä mun käsi ei kestä kuin ohuen langan virkkaamista, joten tyydyn vain ihailemaan muiden tuotoksia.

JaanaM kirjoitti...

Aivan ihana matto!! *vihertää*

Saija kirjoitti...

Aivan loistava! Olen joskus nähnyt virkatun pyöreän maton, jossa oli lisäksi pitsireunus. Herkkä pitsi paksusta langasta ja mattona oli aika hauska. Haaveilin tekeväni sellaisen, vaan haaveeksi taitaa jäädä. Ei mulla hermo eikä kädet kestäisi.

savisuti kirjoitti...

Tosi kaunis matto! Valtavan työn olet kyllä tehnyt. Täällä pitäisi virkata, tai haluaisin virkata pyöreän maton kylppäriin, toivottavasti saan sen jossakin välissä edes aloitettua.

kaisa kirjoitti...

Mielettömän hieno matto!

Tytti kirjoitti...

Oletpa tehnyt ison urakan. Lopputulos on kyllä tosi hieno ja tyylikäs.

Mari kirjoitti...

Kaunis matto!

Nasti kirjoitti...

Ooh! Mikä urakka ja mahtava lopputulos!

Vilma kirjoitti...

Ohoo, mahtava matto! Melkoinen työmäärä tuohon on mennytkin, mutta varmasti tasan kaiken ajan ja vaivan arvoinen tulos. Puuvillakude tuntuu varmaan ihanalta paljaiden jalkojen alla.

Hansu kirjoitti...

Kaunis matto! Siinä saa tovin istua lattialla ja virkata :D

Tuija kirjoitti...

Kiitoksia ystävällisistä kommenteista! Olen neulojana varmaan enemmän prosessineuloja kuin jotain muuta, lopputulos on sitten ihana bonus (tai kaamea pettymys), mutta tämän tekemisestä oli prosessin tyynnyttävä autuus kaukana, virkatessa piti pitää haavekuva kirkkaana mielessä, jotta jaksoi. Ja tehdä välillä ihan muuta.

Matto tuntuu tosiaan mukavalta paljaiden jalkapohjien alla. Valoin itseeni uskoa niinkin, että tassuttelin matolla jo tekovaiheessa.

tuija kirjoitti...

Matto on kerrassaan upea!
Jokusen kerran matonkudepaksuista ysin koukulla virkanneena nostan lakkia moisen raskaan työn tekijälle ihan fyysisistä ansioistakin. Ei ole ihan voimattoman virkkaajan hommaa. Mutta lopputulos on mahtava.

Liivia kirjoitti...

Tuo on TODELLA upea!
Ihailen suunnattomasti.

Haluan heti samanlaisen. Mutta tavoite olisi ensin saada edes kylpyhuoneeseen pienempi. Olen aloittanut hävyttömän monta kertaa, mutta aina vaan joku on mättänyt, ja olen purkanut. Nyt sain taas puhtia aloittaa ja jopa päättäkin homman valmiiseen.

Liivia kirjoitti...

Ai niin, olenhan minä tehnyt tuollaisen, puolet pienemmän kylläkin, oliivinvihreän, mutta se oli vääränvärinen meidän lattiolla.
Nyt se makaa jossain vintin laatikossa miettimässä kohtaloaan.

En sentään täysin saamaton:)

Tuija kirjoitti...

Tuija-kaima: Joo, papua riittää... ainakin oikeassa käsivarressa, nyt jälkikäteen:)

Liivia: siitä vaan virkkaushommiin! Aivotonta, mutta lopputulos palkitsee.

Peanut kirjoitti...

Mielettömän hieno! Ja se että jätit "säteet" pois, näyttää hienolta:)

AnniKainen kirjoitti...

No on kyllä upea matto, todella upea! Minullakin on pitkään ollut tuollainen haaveissa mutta eipä taida fysiikka enää riittää.

Tuija kirjoitti...

Kiitokset Peanut ja AnniKainen!

Ei tuohon kuitenkaan niin kauhean ihmeellistä fysiikkaa tarvittu, kun en pitänyt työtä alkuvaihetta lukuun ottamatta sylissä vaan kökötin sen päällä. Pääkopan kestävyys oli kovimmalla koetuksella.

Matroskin kirjoitti...

Ihana matto! Hyvä että jaksoit loppuun.

aino kirjoitti...

Todella upea ja inspiroiva. Ottaisin tuollaisen maton mielelläni!
Kärsivällisyyttä ja vahvoja sormia on varmasti tarvittu...
Matonkudetta kerran virkanneena pienen säilytyskopan verran tiedän, että minun pitäisi harkita pari kertaa, ennen kuin noin isoon työhön ryhtyisin.

Kutistumispelossa avasin kerran matonkudevyyhdin ja heitin vesisaaviin, mutta sain aikaiseksi vain kauhean solmun..
Että ehkä parempi että teillä on valmis matto, vaikka sitten ehkä joskus kutistuisikin :-)

Karmiini kirjoitti...

Onpa komea!!! Saako kudetta tilattua kotiin vai haitko paikan päältä? Minkä hintaista se oli, paljonko mattosi tuli maksamaan, osaatko sanoa? Kiitoksia neuvoista!
Olen virkannut kerran noin metrin halkaisijaltaan kokoisen maton ja se oli mukavaa hommaa, valmista tuli nopeasti isolla koukulla! Blogissani on kuva matostani jos haluat katsoa!

Tuija kirjoitti...

No jopas, tänne tippuu yhä kommentteja - hauskaa! Ja kiitoksia!

Karmiinille: Tilasin suurimman osan kuteesta reilu vuosi sitten suoraan Kauhavan kangasaitan nettikaupasta ja hinta oli muistaakseni 8 e/kilon vyyhti + postikulut, joita en muista. Pari vyyhtiä ostin tänä kesänä Helsingistä FiinaNeuleesta, jossa kude on aika selvästi kalliimpaa, muistaakseni 12 e/vyyhti, ja viimeisen lisävyyhdin Menita Outletistä Espoosta, hinta sama kuin Kauhavalla. Ostaessani ison erän kudetta tilaaminen suoraan tuottajalta tuli joka tapauksessa postikuluineenkin halvemmaksi kuin hakeminen FiinaNeuleesta. Menitassa tätä ei silloin reilu vuosi sitten vielä ollut.

Tiina kirjoitti...

Onpa komia matto. Hmm... omassa kodissakin olisi pari tämän kokoista aukkoa. Hieno on!

Anonyymi kirjoitti...

ISO WAU! Ei kyllä mun hermo riittäis. Kyllä tuosta kannattaa olla ylpeä!

LankaLuolan Marika kirjoitti...

Mielettömän hieno idea ja upee toteutus!

Tuija kirjoitti...

Kiitoksia Tiina, JossuP ja LankaLuolan Marika!

-päivi- kirjoitti...

wowowowow - aivan mahtava matto - kudos kovasta työstä ja onnistuneest a lopputuloksesta !

Lissu kirjoitti...

Ihana! Minäkin haluan tuollaisen, mutta en ole ollenkaan varma, selviytyisinkö urakasta, kun en omista edes telkkaria. Ai että toi pinta on varmasti ihanan tuntuinen paljaiden jalkapohjien alla! =)

Tuija kirjoitti...

Päivi: Kiitoksia kiitoksia!

Lissu: Eiköhän musiikkikin toimisi viihdykkeenä tai cd-kirjan kuuntelu.:)

anpali kirjoitti...

Kerrassaan upea! Tahtoo sitten joskus uuteen olkkariin. Miten tuon puisteleminen/tamppaaminen onnistuu?

Tuija kirjoitti...

Hehheh, mikä puistelu tai tamppaaminen? Toistaiseksi on vain imuroitu, mies päältä, minä altakin. Matto on tosiaan painava, melkein 9 kg, joten aika raskasta sitä olisi kanniskella tamppaustelineelle, mutta kyllä maton rakenne tamppaamisen varmasti kestäisi.