tiistaina, maaliskuuta 20, 2012

Skotlannista kajahtaa


Pidän pohjoisista alueista ja pohjoisen asioista - onneksi, sillä pohjoisen ihmisiähän tässä ollaan. Ja sitten Skotlannin nainen suunnittelee kauniin pohjoisen paidan lumihiutaleineen, käpyineen ja heijastuksineen. No pohjoisessahan se Skotlantikin on ja siellä on karua ja jylhää ja luntakin välillä. Ja on lampaita ja villaa ja järviä ja erikoista venyttävää murretta ja kaikkea, mutta silti ajatteluttaa. Ihan turhaan, tiedän, mutta en voi olla miettimättä, miksei pohjoismaisilta suunnittelijoilta ole putkahdellut viime aikoina perinnehenkisiä, modernihkoja kirjoneuleita? Vai enkö vain tunne niitä vai katsonko väärin silmin? No ehkä kyse on henkilökohtaisesta inspiraatiosta ja sillä siisti.

Paita olisi voinut valmistua hiihtolomaksi tai viimeistään hiihtolomalla, mutta eipä valmistunut. Piti kutoa kaulureita (kuvataan kun ehditään), hiihtää, saunoa, hiihtää, herkutella ja vielä vähän saunoa. Ja kutoa ensimmäinen hiha kahteen kertaan ja kutoa kaarrokekin kahteen kertaan. Hiha meni uusiksi, koska muistin vasta loppuvaiheessa, että olin alun alkaen suunnitellut tekeväni ylipitkät hihat ja niihin peukaloaukot, ja pitihän niitä sitten kokeilla. Uutta kaarrokettakaan en ihan silkasta kutomisen riemusta tikuttanut, vaan siksi että ensimmäinen oli niin kauhean ruma. Kudoin autossa ja käsialani oli löysää ja kaarroke kupruili ja venyi ja paukkui. Oli huono.

[riips raaps]
Lanka on kyllä ihanaa. Harmaa on kainuunharmasta ja valkoinen suomenlammasta, molemmat luonnonvärisiä. Harmaa lanka löytyi Tampereen Lammasmaailmasta, ja Saijahan sen sieltä kävi saalistamassa. Yritin sitten etsiä sille kaveriksi vähän vaaleampaa kainuunharmasta ja tutkin Kehräämö Christinan sivuja, mutta koska en päässyt vertailemaan lankoja paikan päälle ja valikoimakin oli puhelinkeskustelun perusteella vähissä, päädyin samanpaksuiseen suomenlampaaseen. Ehkä tämä on tuttua kaikille muille, mutta minä en tiennyt: suomenlampaasta on erikseen liharotu ja villarotu, ja kyllä se vaan on nyt uskottava, että villarodun lanka ei kutita. Eikä kaunuunharmas kutita. Hienoa!


Ehdin moneen kertaan epäillä paidan onnistumista ja mallin sopivuutta ja kaikkea mahdollista. Ja nämä ovat toiset kuvat, jotka otatin miehellä. Ensimmäiset olivat liian pimeitä, oli väärät housut ja minä olin outo - sisäinen tarkkatarkkaseni iski, soori! Tänään paistoi onneksi ihana aamuaurinko ja avot. Paita on kyllä vähän lyhyt makuuni, vaikka onkin jopa pidempi kuin ohjeessa, mutta aluspaita auttaa kummasti. Niin että kyllä vaan tykkään tästä paidasta ja tykkään pitkistä hihoistakin, vaikka ne ovat vähän hassut. Näen itseni värjöttelemässä notskilla jossakin siellä pohjoisessa, vielä pohjoisemmassa. Huitomassa sääskiä keskellä ei mitään.


Malli: Kate Daviesin Boreal
Lanka: Ylätalon tilan 100-prosentinen kainuunharmas, 3-säikeinen, (kehräys Kehräämö Christina) ja Kehräämö Christinan oma 100-prosenttinen suomenlammas, 3-säikeinen
Puikot: Addin pyöröt 3,5 mm
Ravelryssä

22 kommenttia:

AnniKainen kirjoitti...

Kyllä on upea. Mukavalla tavalla perinteinen mutta kuitenkin moderni. Kyllä se Kate osaa ja Tuija osaa kutoa vai neulotaanko teillä :)

Hienot, aurinkoiset kuvat. Onpa sulla muuten kivat kengät.

Mia kirjoitti...

Kaunis toteutus Kate Daviesin mallista! Ei se minun silmiini näytä lyhyeltä. Tein viime syksynä pojalleni neuleen pitkillä hihoilla ja peukkurei'illä, ja nyt se on pidetty melkein puhki!

Minäkin olen ihmetellyt oman kuvioperinteemme puuttumista nykyneuleissa. Sen lisäksi meiltä puuttuu suomalaista neuleperinnettä esittelevä kirja(llisuus). Tai ehkä se on juuri se syy, miksi näin on. Keskustelin kerran erään kustantajan kanssa tästä, ja hän totesi, ettei sellaisia kirjoja kannata kustantaa, kun kaikki on nykyisin netissä. Kuitenkin esimerkiksi eteläisessä naapurimaassamme sellaisia julkaistaan.

siina*k kirjoitti...

Oijoi, tosi kaunis!

hanna kirjoitti...

Kauniin harmoninen, upea paita. Kate Davies on ihan henkilökohtainen suosikkini (en taida olla ainoa...) ja ehkä inspiroivimpia ihmisiä mitä tiedän.

Komppaan Miaa: Perinnekirjoille ja -malleille olisi kyllä varmasti kysyntää, kun vaan niitä olisi saatavilla. Nykyisin pitää mielestäni kirjoissa tosin olla vielä mallien lisäksi kauniit kuvat ja kaunis taitto, esim. viimeaikaiset eestiläiset kirjat on tosiaan aika hengästyttäviä. En jaksa uskoa että jos meilläkin tehtäisiin huolella kaunista perinnemallikirjaa niin se jäisi kaupan hyllyyn pölyttymään.

Kaisa kirjoitti...

Upea paita! Pidän etenkin noista peukalolenkkihihoista.

Nasti kirjoitti...

Siis. Tämä. On. Ihana.

Tuija kirjoitti...

AnniKainen: Kiitoksia kovasti! Minä kudon. Neuloa-sanaa käytän lähinnä tekstissä ihan vaihtelun vuoksi, mutta suuhun se ei minulla istahda kuin väkisin vääntämällä.

Kiitos kenkäkehuistakin. Ne on kivat popot, mutta tarvittiin muutama murhe ja sitkeyttä, että sellaiset sain. Ostin ekan parin alesta pari vuotta sitten, mutta ei mennyt kuin viikko, ja pohja repsotti irtonaisena kantapään kohdalta. Kaupassa hämmästeltiin, koskaan ennen ei tällaista kuulemma ollut tapahtunut. He löysivät sitten korvaavan parin ja sain uudet. Mutta eivätpä nekään kestäneet kuin viikon ja pohja repsotti taas. Tällä kertaa osattiin sanoa, että myynnissä on ollut yksi viallinen erä ja minulle oli sitten sattunut kaksi paria siitä nimenomaisesta. Siinä vaiheessa kengät oli kuitenkin myyty loppuun, joten sain rahat takaisin. Seuraavana syksynä bongasin yhdessä kaupassa uuden samanlaisen parin ja tyhmänrohkeana ostin vielä yhdet. Ne eivät onneksi olleet siitä epäonnen erästä, vaan ovat kestäneet.

Mia: Kiitoksia! Muistan sinun esitelleen poikasi paidan - se lienee ollut tosi tosi mieleinen. :)

WSOY on sentään julkaisuut uusintapainoksia Mary Oljen kirjoista ja Haavistonkin opusta on taas saatavissa, mutta kyllä vaan kaipaisimme modernia, päivitettyä ja tämän päivän keinoilla kuvitettua teosta suomalaisista neuleperinteistä. Ihan varmasti työ olisi sen arvoinen ja uskon, että arkistoissa lymyää uutta löydettävää, uusia näkökulmia, joita ei noissa vanhoissa teoksissa esitellä.

Tuija kirjoitti...

siina*k: Kiitos kaunis! :)

hanna: Kiitoksia! Minäkin tykkään noista langoista. Ja pidän tosi paljon myös Katen malleista ja ylipäätään hänen tyylistään suunnitella neuleita. Hänellä tuntuu olevan takanaan valtava tietomäärä ja mitä hän ei valmiiksi tiedä, sen hän kaivaa, ja siitä sitten syntyy pohjaa inspiraatiolle. Ja hän tuntuu pitävän ns. aidoista asioista, mikä myös sykähdyttää, kun itsekin taidan olla sitä maata.

Kirjoista ja perinneneuleista vielä. Kirjoitettuani postauksen, tuli mieleen jokunen pohjoismaisesta perinteestä ammentava suunnittelija. The Icelandic Knitter -sivuston Hélenè, joka kai on itse ranskalainen, mutta lieneekö hänen miehensä islantilainen? Minulle en ole selvinnyt itsestään enkä ole tullut selvittäneeksi. Ja sitten norjalaiset Arne ja Carlos. Ja Färsaarilla lienee nuoria neulesuunnittelijoita, jos olen oikein ymmärtänyt. Muitakin varmaan on. Färsaarista puheen ollen: olen onnistunut kehittämään itselleni aika pahan kirjakuumeen färsaarelaista perinnekirjoneulekirjaa kohtaan, mutta vielä en ole sortunut. Yritän tolkuttaa itselleni, että ehkä en ihan kaikkia opuksia tarvitse. En edes ole kovin ahkera kirjoneuloja nykyään, ennen tein paljon enemmän.

Tuija kirjoitti...

Kaisa: Kiitos! Itse epäilin pitkiä hihoja ja aukkoja sitten kuitenkin, mutta en enää purkanut, vaan päätin kestää tuli mitä tuli. Ja kyllä ne nyt ovat ihan mukavat. Ja resori taittuu onneksi aika sopivasta kohdasta, kun kaipaa normaalin pituisia hihoja.

Nasti: No jopas. :) Tack!

Elli ja Aura kirjoitti...

Ei voi muuta sanoa kun että on upea!! Ja se on totta ettei Kainuunharmas kutita.
Elli, jonka kaula on kiedottu ulkona kainuunharmaaseen

Tuija kirjoitti...

Kiitos, Elli! Minulla jäi kainuunharmasta vielä 1,5 vyyhtiä jäljelle ja ehdinkin jo pohtia, josko tekisin siitä huivin. En vain osaa oikein arvioida, miten pitkälle lanka riittäisi, koska lippulappusessa ei lue metrimäärää. Riittoisalta lanka kyllä vaikuttaa.

helena kirjoitti...

Ihana on. Mitä tässä enää voi / tarvii sanoa. Olen niin samaa mieltä kaikkien kanssa, turha tässä hymistellä. Ja että kainuunharmasta sitten ostamaan jos muu jo ostettu lanka jotenkin hupenee...

Tuija kirjoitti...

Kiitos sinullekin, Helena. Eipä tarvi sen kummempia sanoakaan. :)

Maaru kirjoitti...

I h a n a malli! Ihanat värit! Ihana lanka. Ei voi kuin huokailla.

Tuija kirjoitti...

Paljon kiitoksia, Maaru!

Tess kirjoitti...

Aivan ihana :)

violet kirjoitti...

MInäkin tykkään!
Oikeastaan aika kiva että on lyhyt niin silloin vo liputtaa jotakin sopivaa väriä (tai miksei epäsopivaakin) sieltä alta mielen mukaan!

Tuija kirjoitti...

Tess: Kiva kuulla sinusta! Kiitokset. :)

violet: Juu, minäkin päädyin sitten tuohon liputusajatukseen ja päätin pitää sitä kivana asiana. Eiköhän riipu omasta mielentilasta, mikä sopii "oikeasti" ja mikä sopii siksi, ettei oikeastaan sovi. Tykkään eniten jälkimmäisestä ajatuksesta.

Emma kirjoitti...

Upea! Osaisinpa miekin kirjoneuletta...

Tuija kirjoitti...

Emma: Kiitoksia! Nuorempana tein paljon kirjoneuleita ja silloin se sujui, mutta koska en ole tehnyt niitä aktiivisesti moneen vuoteen, taidot ovat selvästi ruosteessa. Mutta ei kai siihen auta muu kuin harjoitus ja sitä kautta oman tuntuman löytyminen, joten varmasti sinultakin luonnistaa, jos vain haluat! :)

Ingi kirjoitti...

Onpas kiva neule: kaunis kuvio ja upeita yksityiskohtia, langasta puhumattakaan!

Tuija kirjoitti...

Kiitoksia Ingi!