sunnuntaina, syyskuuta 04, 2011

Pikkuhommia
Olen tehnyt silppukäsitöitä. Cladonia-huivista yli jäänyt kainuunharmaslanka tuntui liian kallisarvoiselta lankapussin pohjalle unhodettavaksi, joten kudoin lapaset. Varsista tein pitkät, koska vaatekaappiin on viime aikoina siunaantunut 3/4-hihaisia paitoja eikä lisälämmöstä liene haittaa. Pitkät varret virkattuine reunoineen tekevät lapasista myös sirot, naisellisehkot. Siihen ainakin tähtäsin. (Ravelryssä)Edes lapasista jäljelle jäänyttä nöttöstä en raaskinut heittää pois. Kierittelin reilun metrin pätkistä palloja, jotka solmin sukkahousujen sisään rypäleiksi ja huovutin pesukoneessa ensin 50 ja sitten 60 asteessa. Yksi huovutus olisi riittänyt, kenties jopa vain 40 asteessa, mutta halusin kokeilla. Syntyi lähes kolme metriä pitkät villahelmet. Vähän ne kutittavat, mutta ei haittaa.
Käytän lähes pelkästään pyöröpuikkoj
a ja niiden säilytys on ollut retuperällä. Nikkari-isä teki niille lootan muutama vuosi sitten, mutta se jäi nopeasti pieneksi. Sen jälkeen olen etsinyt valmista kankaista säilytintä tai ideaa, jolla sellaisen voisi tehdä itse, mutta en ole löytänyt saatika keksinyt mieleistä. Viime kesänä kävimme Kokkolassa ja ihanasta Taito-liikkestä löysin kaislarasian, joka tuntui sopivan kokoiselta puikkoja varten. Ompelin sitten puikkopusseja ja leimasin niihin puikkokoon. Kokoelman helmi on tuo 3,27...:) Ensin ajattelin, että samassa pussissa voi hyvin pitää ainakin muutamat eripituiset puikot, mutta eipä se oikein toimi, toisiinsa kietoutuneita puikkoja on tylsä erotella. Aion siis ommella jokaiselle puikolle oman pussukkansa ja toivon, että ne mahtuvat kauniiseen rasiaansa.
18 kommenttia:

AnniKainen kirjoitti...

Kyllä ne vain ovatkin naiselliset, viehkot, etten sanoisi :) Ja helmetkin niin somat. Ihailtavaa langan hyödyntämistä :)

Minulla on sama ongelma noiden pyöröpuikkojen kans. Tarttis ratkaista jotenkin. Tuo sinun idea näyttää toimivalta.

Tuija kirjoitti...

AnniKainen: Kiitos. Täytyy kyllä rehellisyyden nimissä sanoa, että yleensä en hyödynnä lankaa näin ahnaasti, pussukoista löytyy nöttösiä yllin kyllin.

Mia kirjoitti...

Oletpa tehnyt söpöt helmet. Mainio idea nuo puikkopussit! Millä painoit numerot?

Tuija kirjoitti...

Kiitos Mia! Leimasin numerot Tiimarin silikonileimasetillä (oletan ainakin niiden olevan silikonia, ne ovat läpinäkyviä), jossa on sekä kirjaimia että numeroita. Leimattava kuvio siis lätkäistään muovialustaan kiinni ja kuviota voi vaihtaa mielensä mukaan. Leimatyyny oli ihan tavallinen paperileimailua varten tarkoitettu tyyny. Ja oli muuten aika sottaista puuhaa ainakin minun käsissäni. Pesin sekä leimat, alustan että kädet aika monta kertaa leimailurupeaman aikana. Voi tietty olla myös kokemattomuutta, sillä tämä oli eka kerta kun käytin moisia värkkejä.

- Virpi - kirjoitti...

Mahtava suoritus käyttää lanka noin tehokkaasti loppuun. Helmet ovat kyllä ihanat....pitäisi varmaan itse myös kokeilla. Puikkojensäilytyskotelo on hyvä idea, täytyypä vierailla tuolla Taito-liikkeessä, kun se on ihan vieressä. Kiitos hyvästä ideasta, olet kyllä ahkeroinut. Mukavaa syksyn jatkoa!

Elli ja Aura kirjoitti...

Ihanat kaikki! Minullakin on kainuunharmasta lankakaapissa joka pitäisi saada käytettyä. Helmet taitaa ainakin syntyä :)
Elli

Tuija kirjoitti...

Virpi: Kiitoksia! Mene ihmeessä sinne Taito-liikkeeseen, siellä on vaikka mitä mukavaa. Minulle jäi mieleen esim. kelopuusta tehdyt pienet mökit, jotka olivat tosi kauniita. Lankavalikoimakin oli minusta sangen monipuolinen.

Elli: Kiitos sinullekin! Ehkäpä sitten esittelet kohta tuotoksiasi blogissa. Uudessa Moda-lehdessä oli muuten värikkäät, huovutetut Noro-helmet - kivat nekin.

Anonyymi kirjoitti...

Tuossa boxissa on kuule ideaa! Hieno ja varmasti toimiva.

Tuija kirjoitti...

Piilomaja: Sanoit niin pontevasti, että rupesi ihan hymyilyttämään. Kiitos. :)

Anonyymi kirjoitti...

Meet vaan kato myymään jonnekin noita ja sanot just exactly noin;-)

helena kirjoitti...

Oi voi, kerrassaan hurmaavat lapaset (ja lapasia voi todella harvoin sanoa hurmaaviksi) ja helmet myös! Ja hienot nuo puikkojen säilytyspussukat, itse en jaksaisi varmaan ikinä noin paljon panostaa puikkojen säilytykseen, joten en voi kuin ihailla!

Tuija kirjoitti...

Piilomaja: Hehee, pitänee tehdä diili pohojammaalaasen kaislarasiahepun kanssa.

helena: Kiitos moninkertaisista kehuista :) Puikkosäilytyksen suunnittelu on ollut monen vuoden projekti, joten varsinaisesti tehokkuudesta ei ainakaan ollut kysymys. Ne lisäpussukatkin ovat yhä tekemättä, vaikka ompelukone & kangas lojuvat esillä muistuttamassa. Odotan potkua persuksiin.

virkattu lintu kirjoitti...

Kivoja juttuja! Tuollaista huovutussysteemiä täytyykin joskus testata, kuulostaa kätevältä. Ylimääräisiä langanpätkiä ja nöttösiä minulla ainakin riittäisi... :)

Tuija kirjoitti...

virkattu lintu: Kiitos kiitos! Huovutus oli kyllä kätevää pesukoneessa, neulahuovutukseen tai pallojen pyörittelyyn ei minulla taitaisi riittää kärsivällisyyttä. Pari kantapään kautta opittua vinkkiä: Sukkahousupallerot kannattaa ensinnäkin solmia napakoiksi kalalangalla tai muulla vastaavalla. Mikä kokeilin ensin kiepauttamalla sukkahousua solmuksi, mutta siitä ei tule tarpeeksi tiukkaa pakettia ja sukkahousua "tärvääntyy turhuuteen". Kannattaa myös kokeilla ensin alhaisempaa lämpötilaa, koska 60 asteessa sukahousu vähän sulaa ja takertuu villaan kiinni. Kyllä sen sentään saa siististi palleroista irti, kun malttaa tehdä homman varovasti, mutta irrottelu on aika tylsää puuhaa.

ArualMaria kirjoitti...

Kauniit lapaset, ihana kaulakoru ja mainio puikkorasia. Jotenkin yksinkertaisen kauniita nuo puikkopussit, leimatut numerot ovat se juttu. Hehee, 3,27 :D Mun on pitänyt pitkään keksiä joku säilytys- ja organisointisysteemi pyöröpuikoille, mutta en ole vieläkään päässyt asiassa eteenpäin. Täytyy tämä sinun ideasikin pistää korvan taakse. :)

Tuija kirjoitti...

ArualMaria: Kiitoksia! Leimaileminen oli vähän työläämpää ja sottaisempaa kuin kuvittelin ja siinä hötäkässä tuli sählättyä tuo 3,27. Mutta en heitä hassua pussukkaa pois, tykkään siitä. :)

Jokke kirjoitti...

Tykkään minikerähelmistä.

Tuija kirjoitti...

Kiva juttu, Jokke! :)