keskiviikkona, marraskuuta 19, 2008

Viime talven satoa...

...mutta ah, ajankohtaisia - jippii!


Kyllä voi lumettomuuteen kyykytetty ihminen olla vähästä onnellinen.

Langan ostin pari vuotta sitten kesällä Milanosta, noin 35 asteen helteessä. Kauppa (Il centro della lana) oli varastomainen, käytännössä ikkunaton tila, jossa oli lankaa lattiasta kattoon, lattiahyllyköissä, koreissa, laatikoissa. Esillepanoon ei todellakaan ollut satsattu, vaan tehokkaaseen säilytykseen. Myyjinä olivat eläkeikäinen nainen, pomotar, sekä eläkeikäinen mies, juoksupoika. Pomonainen oli ylpeä milanolainen (missään muualla en ole muutenkaan tavannut yhtä kopeasti omanarvontuntoisia ihmisiä), jonka ei todellakaan tarvitse osata italian, kielien kielen, lisäksi muita, mutta juoksupoika tulkkasi englannistani minkä kerkesi ja osasi. Minun italiantaitoni rajoittuvat toistaiseksi lähinnä aivan perussanontoihin ja musiikkitermeihin. Ja minä olin liian hidas ja päättämätön asiakas. Haahuilija. Mutta myytiin minulle silti loppujen lopuksi, armosta.

Tapahtui vastapäisessä puistossa... Erästä tytärtä eivät olisi voineet langat vähempää kiinnostaa.

Piponen on ilman ohjetta omaan päähän sovellettu, mallineule 2+2-perusjoustinta, jossa oikeat silmukat on kudottu joka kolmannella kerroksella ristiin. Pipon sivulla oleva hylpyrä on virkattu. Kaulaliinan veivasin Helskystä lainaamallani Addin putkikoneella. Ihan hassu laite eikä oikeasti kovin kätevä, ainakaan minun käsissäni. Silmukoita tippuili aika helposti, vaikka yritin olla tarkkana. Mutta tulihan kokeiltua.

Lanka: Grignascon Top Print, 100 % alpakka, virkatun koristeen keskipyörylä Dropsin alpakkaa

Väri: 078 - sikinsokin ruskean, keltaisen, vihreän ja sinisen sävyjä; päävärivaikutelma riippuu valosta

Puikot: 3,5 mm:n hujakoilla


6 kommenttia:

Liivia kirjoitti...

Tykkään noiden kahden ekan kuvan väreistä, ja piposta ja huivista.

Olisinpa minäkin ollut Vanhalla tuolloin!

Tuija kirjoitti...

Liivia, 13-vuotias poikani otti minusta tänä aamuna kuvia. Kaikki olivat tärähtäneitä, mutta nuo sopivimmin tärähtäneitä... - Vanhalla oli tuona iltana hieno tunnelma kierolla ja vielä kierommalla irlantilaishuumorilla höystettynä. Ja Once-elokuvan tähdet/muusikot tuntuivat persoonina olevan aivan samanlaisia kuin elokuvassa, joten tuli hassu olo konsertista elokuvan jatkumona, Marketa ja Glen kun kuulemma ovat nykyään oikeassa elämässä pariskunta.

Junika kirjoitti...

Ihania neuleita. Täällä melkein kuola valuu. Pipo pitäisi saada, mutta kun en osaa!!!!!

Tuija kirjoitti...

Oih, kiitos. Peruspipo, millainen tuokin on, on kyllä helppo tehdä. Ohjeita löytyy netistä pilvin pimein, esim. neulelehti-Ullasta, mutta tuossa olen soveltanut Anu Harkin Puikoissa-kirjan peruspipo-ohjetta, joka on perusohjeiden perusäiti. Siinä on vaan silmukkamäärä mainitulle langalle ihan metsässä, liian pieni, ei mahtuisi varmaan edes vauvalle. Minun kirjani on parhaillaan siskolla lainassa, mutta muistaakseni loin 100 silmukkaa (kun langan tiheys oli 22 s/10 cm), sovittelin tekelettä matkan varrella ja aloitin sitten kavennukset omaan päähän sopivasta kohdasta. Ja koko höskä on kudottu tasona, takana on sauma.

Tuija kirjoitti...

Sori, sekoilin. 100 silmukkaa, jos tiheys on 18 s/10 cm, mutta enemmän, jos lanka on ohuempaa. Tuossa pipossa tiheys on se n. 22 s/10 cm, ja silmukoita on 136. Piti käydä oikein laskemassa.

Junika kirjoitti...

Kiitos Tuija, pitää melkein kokeilla. Siis takana on sauma, kudottu tasona? Okej.... kavennuksia?