keskiviikkona, joulukuuta 17, 2008

17



Äitimme 1950-60 -lukujen vaihteessa neuloma villatakki on kestänyt aikaa todella hyvin. Vain napit on vaihdettu. Takki on täyttä villaa ja aika karhea iholla. Käytin sitä silti lukio- ja opiskeluaikana todella paljon, sillä rakastan sen värejä ja kaarrokkeen kirjoneulekuviota. Lähes 50 vuotta valmistumisensa jälkeen se on yhä käyttökunnossa.

Yläkuvassa nuoripari äitimme neulomissa villapaidoissa joskus 1960-luvun alkupuolella. Veikkaanpa, että hamekangaskin on äidin itse kutoma.

Äiti on asustellut pilven reunalla jo melkein 19 vuotta. Jouluisin vain kummasti muistuu mieleen lapsuuskodin maut ja tavat. Äidillä oli tapana tehdä jouluksi vaaleaa maustekakkua ilman siirappia tai fariinisokeria. NAM!


Äidin paras maustekakku
(ohje on muunneltu murokakku Kaisa Isotalon ja Raija Kuittisen kirjasta Kotiruoka)

200 g rasvaa
2 dl sokeria
3 munaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
3 dl vehnäjauhoja
2 tl kanelia
2 tl kardemummaa
1/4 tl neilikkaa

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut mausteet, leivinjauhe ja jauhot varovasti sekoittaen. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun rengasvuokaan ja paista 175° lämmössä noin 50 minuuttia.

2 kommenttia:

Nasti kirjoitti...

Oi, miten ihanan nostalginen postaus! Ja tuo villatakki on tosiaankin kaunis!

Anonyymi kirjoitti...

Kauniita neuleita. Ihme kun villatakki vaan kestää ja kestää. Niin taitaa kaikki vanha kestää ja uudet ovat lyhytaikaisempia, huomasin juuri kännykkänikin kanssa.